-
RSS

Siste innlegg

Morradi Scenen på Musikkfest i Oslo lørdag 2 Juni 2012
Morradi Scenen 2 Juni 2012
Folgefonna og Jondal
GSF, Prekestolen og Stavanger.
Velkommen til Bloggen vår

Kategorier

Norge på kryss og tvers
Sommeren 2012
Velkommen til Bloggen vår
drevet av

Min blogg

Folgefonna og JondalEtter å ha danset på Stord, Fitjard, Haugesund, ett busskiftet i Bergen, enda et busskiftet til en kjempe koselig bussjåfør, han ville gjerne bli sponsor til prosjektet. Han skulle ta oss det siste stykket til båten, båten over hardangerfjorden, over til Jondal.

Jondal er nærmeste tettsted til Folgefonna. Vi gikk av båten å hadde fått beskjed av Pål Bengtsen som driver Folgefonna Campen, om å vente på en kar som skulle komme å hente oss. Det er pga Pål og Øyvind Sollesnes vi er her, Øyvind arrangerer  hvert andre år Jondal ungdomsfestival, en rusfri festival for de på 14 år og oppover. Jeg har skrevet med de begge om å danse både på Folgefonna Campen og på ungdomsfestivalen. Det kom en halvstresset og engelsktalende kar i en mercedes med tillhenger og uten innmat i bakdørene for å hentet oss, dette var Derek, Folgefonna campens dagelige leder, Pål eide hele campen og Derek var dagelig leder. Han er polsk og Påls aller nærmeste hjelper. Vi kunne velge om vi ville dra rett på huset vi skal sove i eller om vi bare ville kaste inn bagasjen og bli med opp på campen å spise litt. Vi valgte det andre, Derek var stresset.....vi skynte oss, men ikke uhyggelig stresset, det var bare det at mye skulle bli gjort på veldig kort tid. Jeg kjente meg straks igjen, det gjorde vi alle og skyndte oss ned i huset, kastet bagasjen inn og løp opp til bilen igjen. Huset var gammelt, men det var det eneste vi klarte å observere før vi satt i bilen igjen, på vei til mat og campen.    

Folgefonna campen er en 3 ukers camp for ungdom. Akkuratt nå var det 120 ungdom mellom 12 og 17 år som var på snowboard camp i en uke, fra mandag til lørdag. Dessuten var det 20 instruktører i ski og snowboard samt personell til matlaging. Disse 20 har fordelt ansvar for hvert sitt hus med ungdom og Derek har ansvar for alle de igjen.  Jeg skjønner at Derek er stresset, da vi kom i nærheten av Camp området møter vi en gutt, en gutt med et brannslokningsapparat i hånda, Derek stopper å spør hva som skjer, gutten har litt problemer med å fortelle til Derek på engelsk hva han skal bruke apparatet til. Men har får sagt hvor han har fått det fra og hvilket hus det skal i.  Jeg husker da jeg for første gang fant ut hvordan et brannslokningsapparat virker, hjemme på den blå lilledoen, der sto apparatet og skrek til meg mens jeg satt på do og gjorde det som tar lengst tid, det skrek; "Prøøøøv  meg davel, jeg vet du har lyst", fristelsen ble for stor og jeg endte opp å hoppet ut av den blå lilledoen med buksa på knærne og hele brannslokningsapparatet i en hvit røyksky som bekledde gangen, kjøkkenet,  halve stua og yttergangen. Derek sluttet å stresse gutten, men kastet seg på telefonen i det vi kjørte over elven inn på selve campområdet. Det brenner iallefall ikke....
Nede på Campen var det enhver tennårings paradis; 10 Trampoliner inntill hverandre, 3 skate ramper, en stor lavo i midten av campen, en line, en hel brakke med 4 X-boxer, et telt fullt av tver og 5 Nintendo Wiii, et biljardbord og Chilliburger med pommesfrits til kveldsmat. De myldret av ungdommer fra som sagt 12 til 17 år, og nesten alle som jobbet der snakket engelsk. Som sagt enhver tennårings paradis.  
Etter vi hadde fått i oss litt mat klarte ikke gutta å motstå fristelsen for å danse litt på den ene rampen, det samlet seg straks en hel gjeng for å se på og det som bare skulle være en liten trening ble til et show til alles glede. Gutta elsker å danse når folk nyter å se på. 


Neste dag var det frokost på teltet, Pål hadde instruert i hvordan han ville ha dette, med ett stearinlys på bordet med rolig behagelig musikk. Eggerøre, bønner, frukt, knekkebrød, brød, juice og vann med appelsin biter i. Pål har drevet campen i 13 år nå og han vet hvordan han vil ha det. Vi tok den lokale bussen opp på fjellet sammen med de siste instruktørene som ikke hadde fått plass i campens egen buss, Pål hadde sørget for at vi fikk leie snowboard på skianlegget og selvfølgelig ett dagspass hver. Gutta skulle stå snowboard for første gang.
Edimar var mer nervøs enn Adailton. Adailton er jo en habil skateboarder og har surfet mye før, det har ikke Edimar. Jeg var også litt nervøs, jeg husker godt den første gangen jeg skulle opp fjellet med skiheisen av typen t-krok, med snowboard på beina, det var ikke verdens enkleste manøver og det tok mange fall til før jeg endelig kom meg på toppen. Adailton hadde ikke så mye tålmodighet så han for avgårde før jeg fikk instruert han, det resulterte til at t-kroken ikke havnet mellom beina hans men han ble stående å holde i den, i det øyeblikket det gikk oppover falt han, da han kom tilbake til utgangspunktet fikk jeg fortalt han hvordan det gjøres og vips sto han rett opp uten problemer. Edimar også, han sto sammen med meg og holdt balansen perfekt helt opp.

Vel oppe gjorde utsikten over fjellkjedene langs hardangerfjorden oss målløse et øyeblikk før vi festet den bakerste bindingen på brettet og satt utfor. Adailton trengte ikke hjelp, han hadde tross alt kjørt longboard i mange år, så han brukte rett-frem-fall metoden.
Det betyr at han falt endel ganger nedover løypa men snøen var så bløt og fin at han skadet seg ikke. Edimar derimot tok det noe roligere, jeg prøvde å instruere han i å svinge og etter andre turen klarte han å svinge lett den ene veien. Alt i alt en fantastisk opplevelse, Folgefonna har noen løyper med slalom porter, én slakk å fin bakke og en snowboard park som nok engang fikk meg til å tenke på enhver ungdoms paradis, når jeg sier dette er det vel mer fordi når jeg var ungdom fantes det ikke slike parker, når jeg begynte å slå snowboard i en alder av 13 år fantes det ikke et eneste hopp engang. Jeg skulle ønske jeg var ungdom nå jeg, men det er bare fordi de fine snowboard parkene og altfor morsomme trampolinene som finnes for ungdom nå til dags. 

Vi haiket med hver vår bil ned til huset igjen på ettermiddagen,  tok oss en dusj og en lur før vi dro å spise middag på campen, det var meningen at vi skulle ha danse show men det begynte å regne og gjorde det umulig ute på skate rampene.  Etter mye om og men fant vi noen treplank til rampene, tok de inn i et telt og hadde istedenfor en breakdans time med ti av ungdommene. Både Adailton og Edimar deltok og det viste seg å være en kjempe suksess, ungdommene elsket det. 
Neste dag hvilte vi, utrolig nok, det har ikke blitt mye hvile etter at vi kom til Norge, så siden Audun som var skiinstruktør og bodde i det gamle fine huset med oss hadde tatt med seg mat hjem, sto vi ikke opp tidlig for å få med oss frokosten. Jeg derimot dro opp for å prøve å finne internett, det var en slitsom arbeidsøkt og jeg endte med å havne inne hos en veldig fin dame i et flott hus ovenfor campen slik at jeg fikk lagt ut forrige blogg om turen til Stavanger.

Audun og gutta, Audun er i slektet til Harald Hårfagre og er det nærmeste gutta har sett en ekte viking.

Nå var det allerede blitt fredag og ungdommene skulle hjem neste dag, så etter  middagen holdt vi et kjempe show til alles glede.   Jeff, en av instruktørene som var med på kurset på torsdag har vært snowboardlærer i 10 år. Så på lørdag fikk Adailton en profesjonell leksjon i snowboarding, vi kom litt seint opp på fjellet så Edimar og jeg fikk oss slalomski, alle snowboardene var utleid. Dette var noe Edimar mestret enda bedre enn snowboard, og etter bare et par turer svingte han og sto nedover bakken med tilsynelatende full kontroll. Noen ganger delte skiene seg og han havnet i finulige posisjoner men det viktigste av alt det var gøy. Kjempe gøy, Adailton raste nok engang forbi med Jeff i hælene han svingte og koste seg i det nydelige været som hadde gått fra regn til strålende solskinn. Dette er nok en opplevelse de alldri vil glemme. Lørdag kjørte vi på Coop i Jondal og kjøpte oss noen laksefileer og en engangsgrill før vi dro opp i huset igjen og grillet og koste oss ved vannet utenfor huset.
Litt senere fikk vi med oss Datarock og "Erik og Kriss" på Jondal ungdomsfestival før vi ble kjørt opp i huset igjen av en veldig søt jente som jobbet på festivalen. Hun var like gammel som Adailton og en veldig blid og hyggelig jente.   
På søndag pakket vi alle tingene våre og ble hentet av Øyvind, vi hadde tidenes show på festivalen klokken halv ett. Det beste gulvet vi har danset på og de mest hyggelige menneskene. Vi delte ut foldere og mange ville bli med å sponse prosjektet. Vi fikk låne bilen til Øyvind og tok turen opp på fjellet igjen etter en fantastisk middag som var gjordt klart til oss etter showet, biff med waldorfsalat, naturris og nydelig fesk salat. De tullet ikke med backstage og maten til artistene på Jondal ungdomsfestival, tror t.o.m Roskilde ikke kan måle seg med hvor proffe disse var.

På fjellet slappet vi av, nøt utsikten og på vei tilbake
dro vi innom Derek for å si hade til han på campen.
Han åpnet butikken og gav oss en caps og noen t-skjorter som takk og vi dro ned til Jondal og slappet av på kaia før vi skulle danse på What snowboardcap klokken åtte. Dit kom også Pål og Øyvind filmet showet vårt. 

Det var alt i alt en fantastisk opplevelse for oss alle, norsk natur på sitt beste og bygdefolk er det koseligste man kan omgåes i Norge. Øyvind lot oss sove i hjemmet sitt før han kjørte oss klokken seks om morgenen til Voss, det krevde en feirje og litt ventetid før vi satt på toget tilbake til Oslo. Jeg merket stresset med en gang vi begynte å nærme oss Oslo, på Hønefoss måtte vi bytte til buss fordi Oslo S har bestemt seg for å rehabilitere linjene eller noe og har liksågreit stengte hele togstasjonen. Jeg rakk heldigvis tannlegetimen min hos Erik Svendsen,  i mine øyne Norges beste tannlege, og vi kom oss hjem til å vaske å pakke til neste tur som har avgang i dag.  

Englene våre Mona og Edgar på Jessheim har stil bil til disposisjon og Stig Mikkel har lånt oss teltet sitt. Nå er det sol og sommer og gutta tripper rundt utålmodige til å dra til Arendal og Hove festivalen. Der skal vi danse og samle inn sponsorer og engangbeløp, men på Torsdag klokken 20:30 blir vi totalt utilgjengelige, da er det nemlig BIG BOI og vi kommer til å danse iblandt publikum iløpet av hele konserten.


3 Kommentarer på Folgefonna og Jondal:

Kommentarer RSS
kaur collection on 25. september 2011 16:35
Great blog.
Svar på kommentar


darek on 9. oktober 2011 15:33
hi, this is darek, we met each other in jondal this year, soo im in Poland now but next 2 week back Norway again.I hope You going good and I hope too see You somewhere sometime. world is small, haha...
Svar på kommentar


billigste rolex klokker on 16. juli 2018 11:32
Cheap choices, still give financial you can check out just after doing the particular kitchen the concluded browsing office space, made by way of for their can
Svar på kommentar

Legg til kommentar

Navn:
E-postadresse: (Obligatorisk)
Hjemmeside:
Kommentar:
Gjør teksten større, fet, kursivert og mye mer med HTML-kode. Vi viser deg hvordan.
Post Comment